Direct naar de contentDirect naar de footer

DIVERSE EVENEMENTEN ROND DE DICHTER SLAUERHOFF IN DORPSKERK HUIZUM

Een van Nederlandse grootste dichters, Jan Slauerhoff, is in 1898 in Leeuwarden geboren. Als scheepsarts heeft hij vrijwel alle wereldzeeën bevaren en over talloze landen en culturen gedicht. Deze flamboyante, romantische en kosmopolitische dichter wijdde een van zijn allerlangste gedichten, In Memoriam Patris, aan zijn jeugdherinneringen en vooral aan zijn vader en diens begrafenis is Huizum, het dorp dat nu door Leeuwarden wordt omzoomd. Daar bevindt zich de Dorpskerk Huizum, het oudste monument van de stad Leeuwarden (12e eeuw). Dat ligt langs de Wirdumervaart en is via de doorgaande sloepenroute per boot (greenjoy) vanaf Van der Valkhotel Leeuwarden .

In de Dorpskerk Huizum worden in de maand september diverse evenementen gewijd aan de dichter Jan Slauerhoff en diens gedichtIn Memoriam Patris.

Tot en met 6 oktober loopt er een expositie met kunstwerken van 11 topkunstenaars die zich door dat gedicht hebben laten inspireren ( elke zaterdagmiddag en gedurende evenementen in de Dorpskerk te bezichtigen). Daarnaast wordt op 7 september (14:00 u.) een boek gepresenteerd waarin het gedicht verschijnt in liefst tien talen. Het boek heet Tienmaal In Memoriam Patris. Ook presenteert topbiograaf dr. Wim Hazeu dan zijn herziene Slauerhoffbiografie (ca. 800 blz.). Tevens houdt dan dr. Hein Aalders een geheel nieuwe uitgave van Slauerhoffs Verzamelde gedichten (met ca. 100 nog niet eerder gepubliceerde gedichten) ten doop. De feestelijke bijeenkomst wordt afgewisseld met muzikale en poëtische bijdragen terwijl er ook een film wordt vertoond met strofen van het gedicht in tien verschillende talen (opgenomen in Beijing, Londen, Moskou, Parijs etc.).

Deze bijeenkomst is gratis toegankelijk maar vooraanmelding via dorpskerkhuizum@gmail.com is verplicht: vol is vol!

Als klap op de vuurpijl volgen er tussen 14 en 23 september nog 8 theatervoorstellingen over Slauerhoff en zijn gedicht op de Huizumer begraafplaats en in de Dorpskerk Huizum. Het gedicht bevat maar liefst 34 strofen oftewel 34 dramatische 'verhalen'; kortom, er is tijdens de voorstelling dramatiek te over.

De spelersploeg bestaat uit Brecht Wassenaar, Celia Tjassing, Johannes Keekstra, Roel Boersma, Jouke van der Zee, Peter de Jong en Pim Limburg. Vanaf maart 2018 hebben zij zich enthousiast gestort op het basisscript van Gerrit Jan Zwier.

Aan de voorstelling werken verder meerdere koren (Her & Der, Illumina) mee. De veelal live gespeelde muziek wordt speciaal voor deze voorstelling gecomponeerd door Jan Verbogt.
Artistiek leider van de voorstelling is Gooitsen Eenling.

Klik hier(externe link) om tickets te bestellen. Of ga naarwww.slauerhoff-2018.nl. Wees er snel bij want ca. tweederde van de kaartjes is al verkocht. Op de websitewww.slauerhoff-2018.nl. vindt u ook alle mogelijke achtergrondinformatie over Slauerhoff en de evenementen in de Dorpskerk. Wie meer informatie over de Dorpskerk zelf als oudste monument van de stad wil hebben wordt verwezen naarwww.dorpskerkhuizum.nl.

Nadere informatie: bel 06-11592427.