Direct naar de contentDirect naar de footer

Musea Leeuwarden

  • Fries Museum

    Fries Museum

    Het museum is dé culturele hotspot van het Noorden. Verrassende, steeds wisselende tentoonstellingen vertellen verhalen van Middeleeuwen tot M.C. Escher. Laat je onderdompelen in Friesland: van de unieke Hindelooper stijlkamer en de strijd met het water tot toonaangevend design en meesters als Sir Lawrence Alma-Tadema. Op de derde verdieping bewonder je verse hedendaagse kunst van bekende enup-and-coming kunstenaars uit binnen- en buitenland.

    Bekijk website
  • Keramiekmuseum Princessehof

    Keramiekmuseum Princessehof

    Bezoek het Princessehof, een 18de-eeuws stadspaleis midden in de historische binnenstad van Leeuwarden. Het Princessehof dankt zijn naam aan de stammoeder van het Nederlandse koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau. Maria Louise, afkomstig uit een belangrijke adellijke Duitse familie, trouwt op 21-jarige leeftijd met Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, stadhouder van Friesland en Groningen en prins van Oranje. Haar veelbewogen leven wordt uit de doeken gedaan in de permanente expositie Het Princessehof van Maria Louise. In 1898 werd in hetzelfde pand bovendien de wereldberoemde graficus M.C. Escher geboren. In de kleine expositie Thuis bij M.C. Escher leert men de jonge Maurits Escher kennen.

    Bekijk website
  • Pier Pander museum

    Pier Pander museum

    In de Prinsentuin, het prachtige stadspark aan de rand van de binnenstad van Leeuwarden, bevinden zich het museum en de tempel gewijd aan de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919). Pander was de zoon van een arme Friese mattenschipper. Doordat hij prachtig houtsnijwerk maakte, werd hij door enkele mecenassen in staat gesteld te studeren in Amsterdam en Parijs.
    Na zijn dood in 1919 liet Pander zijn ateliercollectie na aan de gemeente Leeuwarden. In 1924 werd zijn levenswerk, een beeldengroep van vijf grote marmeren beelden in een tempel, geopend in de Prinsentuin. In 1954 werd, even verderop in de Prinsentuin, het Pier Pander Museum gerealiseerd.

    Bekijk website
  • Fries Verzetsmuseum

    Fries Verzetsmuseum

    Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum. Hier ontmoet je de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog op het platteland in Friesland beleefden. Verzet en vervolging, maar geen hongerwinter. Wel vluchtelingen en mensen die van heinde en verre melk en voedsel kwamen halen.
    Het Fries Verzetsmuseum vertelt verhalen. Verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Over mensen die moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd. In de tentoonstelling ervaar je hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. Ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal brengen de oorlog heel dichtbij.

    Bekijk website
  • Natuurmuseum Fryslân

    Natuurmuseum Fryslân

    De collectie van het museum bestaat uit ongeveer 364.083 voorwerpen die grotendeels veilig in het Kolleksje Sintrum Fryslân zijn opgeslagen. Nog geen tien procent van al onze voorwerpen is in het museum te zien. De collectie is belangrijk als geheugen van de natuur in Fryslân en kan gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek.

    Bekijk website
  • Fries landbouwmuseum

    Fries landbouwmuseum

    Friesland, een provincie met een rijke agrarische geschiedenis, heeft door de eeuwen heen boeren verwelkomd die vee hielden en het land bewerkten. Het Landbouwmuseum speelt een belangrijke rol bij het bewaren van waardevolle sporen van al deze landbouwactiviteiten. In de permanente expositie van machines, gereedschappen, fotodocumenten en schilderijen wordt duidelijk hoe de geschiedenis van Friesland verweven is met het boerenbedrijf. Dit museum staat symbool voor de historie van het platteland in het algemeen.

    Bekijk website
  • Museum Grutterswinkel

    Museum Grutterswinkel

    Museum De Grutterswinkel is een museum gevestigd in een woonhuis met winkel. Het pand is opgenomen in het rijksmonumentenregister. Op de bovenverdieping van de winkel is een expositie ingericht over de geschiedenis van het kruideniersbedrijf.

    Bekijk website
  • 't Andere Museum

    't Andere Museum

    Het museum is gevestigd ineen pakhuis (gebouwd in de 19e eeuw) met gevelsteen “Koophandel” en een woonhuis uit 1872. Het woonhuis is gebouwd in opdracht van de Leeuwarder koopman Hajonides van der Meulen. Een gevelsteen geeft aan dat de eerste steen gelegd is door de zoon op 11 maart 1872.
    Het pakhuis dankt zijn naam aan de vereniging van buurtschippers “Koophandel” uit de kop van Friesland die dit pakhuis als opslagruimte gebruikten. Nadat de vereniging het gebouw verkocht had is het in handen van verschillende eigenaren geweest. Het museum is thans in pariculier bezit. De eigenaren hebben er een museum van verzamelingen van gemaakt. Bij uw bezoek wordt u indien mogelijk door hen persoonlijk ontvangen en rondgeleid.

    Bekijk website
  • Museumhuis Van Eysinga

    Museumhuis Van Eysinga

    Een herenhuis gebouwd door een van de aanzienlijkste mannen in de achttiende eeuw. Daar verwacht je natuurlijk pracht en praal. Maar neem je ook een kijkje in de vertrekken van het personeel? En waarom stond het huis een flinke periode leeg? Maak kennis met de familie Van Eysinga, bel aan en laat je verrassen!

    Bekijk website
  • Museumhaven Leeuwarden

    Museumhaven Leeuwarden

    Een uniek stukje Leeuwarden, te vinden aan de Willemskade en Wirdumerpoortsdwinger in het hart van de stad. Met een prachtige verzameling voormalige Nederlandse bedrijfsvaartuigen en indrukwekkende bezoekmogelijkheden.

    Bekijk website