Direct naar de contentDirect naar de footer

Musea Leeuwarden

 • Fries Museum

  Fries Museum

  Het museum is dé culturele hotspot van het Noorden. Verrassende, steeds wisselende tentoonstellingen vertellen verhalen van Middeleeuwen tot M.C. Escher. Laat je onderdompelen in Friesland: van de unieke Hindelooper stijlkamer en de strijd met het water tot toonaangevend design en meesters als Sir Lawrence Alma-Tadema. Op de derde verdieping bewonder je verse hedendaagse kunst van bekende enup-and-coming kunstenaars uit binnen- en buitenland.

  Bekijk website
 • Keramiekmuseum Princessehof

  Keramiekmuseum Princessehof

  Bezoek het Princessehof, een 18de-eeuws stadspaleis midden in de historische binnenstad van Leeuwarden. Het Princessehof dankt zijn naam aan de stammoeder van het Nederlandse koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau. Maria Louise, afkomstig uit een belangrijke adellijke Duitse familie, trouwt op 21-jarige leeftijd met Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, stadhouder van Friesland en Groningen en prins van Oranje. Haar veelbewogen leven wordt uit de doeken gedaan in de permanente expositie Het Princessehof van Maria Louise. In 1898 werd in hetzelfde pand bovendien de wereldberoemde graficus M.C. Escher geboren. In de kleine expositie Thuis bij M.C. Escher leert men de jonge Maurits Escher kennen.

  Bekijk website
 • Pier Pander museum

  Pier Pander museum

  In de Prinsentuin, het prachtige stadspark aan de rand van de binnenstad van Leeuwarden, bevinden zich het museum en de tempel gewijd aan de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919). Pander was de zoon van een arme Friese mattenschipper. Doordat hij prachtig houtsnijwerk maakte, werd hij door enkele mecenassen in staat gesteld te studeren in Amsterdam en Parijs.
  Na zijn dood in 1919 liet Pander zijn ateliercollectie na aan de gemeente Leeuwarden. In 1924 werd zijn levenswerk, een beeldengroep van vijf grote marmeren beelden in een tempel, geopend in de Prinsentuin. In 1954 werd, even verderop in de Prinsentuin, het Pier Pander Museum gerealiseerd.

  Bekijk website
 • Fries Verzetsmuseum

  Fries Verzetsmuseum

  Het Fries Verzetsmuseum is onderdeel van het Fries Museum. Hier ontmoet je de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog op het platteland in Friesland beleefden. Verzet en vervolging, maar geen hongerwinter. Wel vluchtelingen en mensen die van heinde en verre melk en voedsel kwamen halen.
  Het Fries Verzetsmuseum vertelt verhalen. Verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Over mensen die moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd. In de tentoonstelling ervaar je hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. Ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal brengen de oorlog heel dichtbij.

  Bekijk website
 • Natuurmuseum Fryslân

  Natuurmuseum Fryslân

  De collectie van het museum bestaat uit ongeveer 364.083 voorwerpen die grotendeels veilig in het Kolleksje Sintrum Fryslân zijn opgeslagen. Nog geen tien procent van al onze voorwerpen is in het museum te zien. De collectie is belangrijk als geheugen van de natuur in Fryslân en kan gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek.

  Bekijk website
 • Fries landbouwmuseum

  Fries landbouwmuseum

  Friesland, een provincie met een rijke agrarische geschiedenis, heeft door de eeuwen heen boeren verwelkomd die vee hielden en het land bewerkten. Het Landbouwmuseum speelt een belangrijke rol bij het bewaren van waardevolle sporen van al deze landbouwactiviteiten. In de permanente expositie van machines, gereedschappen, fotodocumenten en schilderijen wordt duidelijk hoe de geschiedenis van Friesland verweven is met het boerenbedrijf. Dit museum staat symbool voor de historie van het platteland in het algemeen.

  Bekijk website