Direct naar de contentDirect naar de footer

Blokhuispoort

De Bijzondere Strafgevangenis van Leeuwarden gelegen aan het Blokhuisplein deed in de vorige eeuw dienst als de grootste en strengste van Nederland. Lang, – en zwaargestraften werden hier dan ook geplaatst. De gevangenis moest zelfredzaam zijn. Het gebouw was daardoor optimaal voorzien van werkzalen om te kunnen produceren voor opdrachtgevers. Huisdiensten waren nodig om in de voorziening van de bewoners en onderhoud van het gebouw te voldoen.

Elke nieuw binnengekomen gedetineerde kreeg, na voorgeleid te zijn aan de gestichtsraad, gelegenheid om bij de directeur aan te geven welke arbeid hij wilde verrichten. Er kon een keuze gemaakt worden uit: timmeren, smeden, meubelmaker, kleermaken, weven, letterzetten en drukken, schilderen, boekbinden, mandenmaken, schoenen maken en zadels maken. De voornaamste opdrachtgevers voor gevangenisarbeid waren de Rijksdiensten en PTT.

Nu beter bekend als “de Blokhuispoort” is sinds 2017 veranderd in een cultureel bedrijvencentrum dat gevestigd is in het levendige centrum van Leeuwarden. Gevangenen hebben nu plaatsgemaakt voor nieuwe bewoners die schuilgaan achter hun bedrijven die hier gevestigd zijn. In een bruisende omgeving werken nu rond de 100 inspirerende mensen apart van elkaar maar ook ontwikkelen naar samen iets te doen. Er worden prachtige producten gemaakt en bijzondere diensten geleverd.

In 2014 werd BOEI de nieuwe eigenaar. Plannen lagen op tafel hoe van de Blokhuispoort het bruisend middelpunt van Leeuwarden te maken in harmonie met de aloude glorie in een nieuw jasje stekend. Vanaf 2017 veranderde het terrein in een ware bouwplaats om met herstructureren de Blokhuispoort naar een nieuwe tijdperk te tillen.

Wilt u meer weten over het Blokhuispoort? Klik dan op onderstaande link.

Lees meer